Inspiratie en achtergrond

Mijn ‘kunstenaarschap’ is verweven met de grote thema’s uit mijn leven: de zoektocht naar wie ik ben, het vinden van manieren waarop ik mij kan verzoenen met het feit dat ik besta en, last but not least, de grote betekenis hierbij van ongerepte natuur.

 

Het moet rond mijn 15de levensjaar geweest zijn op een vakantie in Zwitserland. Ik had me teruggetrokken van de familie en zat op een stil plekje, ergens hoog in de bergen. Voor het eerst in mijn leven werd mijn zelfgesponnen cocon opengescheurd en werd ik overspoeld door de verpletterende schoonheid van de natuur. De grootsheid van de omringende wereld vervulde me en opende een tot dan toe onbekend gevoel van geluk en vrede. Ook daarna bleven veel intense ervaringen in mijn leven verbonden met momenten van alleen zijn in de natuur: hoog boven de zee op een uitstekende klif in het zuiden van Frankrijk ervaarde ik een vrijheid en weidsheid waardoor bijna de illusie ontstond dat ik mijn vleugels maar hoefde te spreiden om mij in die totale vrijheid te kunnen voortbewegen, in een oude vulkaankrater in Maui voelde ik tegelijkertijd een intense aardse zwaartekracht én het gevoel niet meer op de aarde te zijn maar in een soort maanlandschap te verkeren. De rode draad is dat de unieke gesteldheid van allerlei landschappen innerlijke snaren raakt, registers in mijzelf opent, mij op ongekende manieren in contact brengt met mezelf en de wereld die mij omringt.

 

Schilderen is voor mij eenzelfde soort proces als momenten van alleen zijn in de natuur - het is open staan voor steeds opnieuw unieke samenstellingen van kleuren, vormen, vergezichten, ruimtes en sferen. Het is een ontdekkingsreis naar nieuwe landschappen en naar wat ze doen, omzwervingen over mijn hoogst individuele ‘geestgronden’.  

© 2016 Marjan Riesebos

  • Twitter Metallic
  • s-facebook